Kategorier
Sundhedssektor

Sådan begrænser du smitterisikoen fra din smartphone

Skærmen på din smartphone består af en oleofobisk belægning, som ikke tåler hårde kemikalier, heriblandt sprit. Så hvordan fastholder man en høj hygiejne med en smartphone uden at gå på kompromis?

Du kender sikkert følelsen, du har netop fjernet plastfolien fra din nye smartphone og skærmen står så klar og glat, som den overhovedet kan og vil gøre fremover!

På et eller andet tidspunkt er du nødsaget til at sætte en mere eller mindre fedtet finger på din skærm og det ved smartphoneproducenterne godt. Derfor er de fleste skærme i dag udstyret med oleofobisk belægning fra fabrikkens side. En teknologi, der blev brugt på smartphones for første gang med iPhone 3GS tilbage i 2008.

Oleofobi (“olie” og “frygt“), en belægning, som består af et meget tyndt fedtafvisende materiale.

Den oleofobiske belægning er meget følsom overfor kemikalier eller slibende materialer. Det giver selvfølgelig et dilemma, specielt i disse tider, når vi ved at smartphonen er en smittespreder!

Din smartphone er en smittespreder!

You could be washing your hands, but if you start touching your smartphone screen and then touch your face that is a potential route of infection.

Professor William Keevil fra University of Southampton til avisen Metro
Petriskål fra Köljalg et al. studiet (2017), der fremviser den mikrobiologiske cellekultur fra de studerenes smartphoneskærm.

Et studie publiceret i tidsskriftet ‘Germs’ i 2017, kunne påvise at en gennemsnitlig skærm på en smartphone blandt en gruppe High School studenter i USA havde 17.032 forskellige bakteriekulturer, hvoraf flere af disse var patogener, som forårsager sygdomme (Köljalg et al., 2017).

Our study showed high level contamination of secondary school students’ mobile phones with potentially pathogenic bacteria to be common, and we hypothesize that this may play a role in the spread of infectious agents in the community.

Köljalg et al., 2017

Sådan begrænser du smitterisikoen fra din smartphone

Der findes en række produkter på markedet, som kan bekæmpe potentielle patogener, der måtte være på overfladen af smartphoneskærmen, uden at det går ud over den oleofobiske belægning:

  • Antibakteriel skærmbeskyttelse
  • Antibakteriel spray
  • UV-C stråling

Antibakteriel skærmbeskyttelse

Producenten Zagg har udviklet en traditionel skærmbeskytter, som er produceret med et antibakteriel materiale. “Zagg InvisibleShield Glass Elite VisionGuard+”. Zagg hævder, at produktet slår 99,99% af de bakterier der måtte være på din skærm ihjel.

Zagg oplyser, at produktet er testet af tredje part i henhold til ISO- og JIS standarden.

Antibakteriel spray

En næste mulighed for at holde din skærm fri fra bakterier, er ved hjælp af PanzerGlass’ produkt ‘SPRAY Twice A Day’

‘SPRAY Twice A Day’ er en skånsom væske, der ikke kompromitterer skærmens oleofobiske belægning, og som samtidig desinficerer skærmens overflade. ‘SPRAY Twice A Day’ er meget nem at bruge, spray skærmrensen direkte på skærmen og tør med den medfølgende klud.

Den antibakterielle spray er udviklet i samarbejde med Danmarks Teknologiske Institut, og er testet ift. ISO-standarden EN 1276 (Evaluation of chemical disinfectant or antiseptic for bacteriacidal activity). ISO-standarden fortæller derfor om effekten af den antibakterielle behandling overholder standardtolerancerne i fødevare- og institutionelle industrier.

Det er vigtigt at understrege, at produktet ikke er beregnet til brug i sundhedsvæsnet eller generelt i medicinalindustrien.

UV-C stråling

UV-C desinfektionen sker ved hjælp af lys med en meget kort bølgelængde. De korte UV-C bølger, mellem 200 og 300 nm, ødelægger eller inaktiverer bakterier og viras cellulære funktioner ved at nedbryde de byggesten, der findes i DNA.

Afdelingen under Statens Serum Institut, CEI, (Central Enhed for Infektionshygiejne) åbner nu op for desinfektion ved brug af bestråling med UV-lys mod Coronavirus. Det skriver CEI i deres nyhedsbrev for august 2020, som du kan læse her.

Desinfektion ved brug af bestråling med UV-lys … vil kunne anvendes mod SARS-CoV-2… Ved anvendelse af disse former for desinfektion vil det altid kræve at overfladerne inden desinfektion er synligt rene.

CEI – Central Enhed for infektionshygiejne – CEI-NYT Uge 35 August 2020

Vi gør dog opmærksom på at CEI’s vejledning for vurdering af deinfektionsmidler p.t. er under revision. Du kan altid holde dig opdateret for CEI’s vurdering af desinfketionsmidler på deres hjemmeside: https://hygiejne.ssi.dk/ydelser-og-vurderinger/desinfektionsmidler

Hos COMM2IG forhandler vi flere typer af UV-C stråleudstyr:

  • ElectroClave™ fra Seal Shield
  • EFSEN UV-bar
  • EFSEN UV BENCH
  • ZAGG UV-disinfektionskabinet

ElectroClave™ fra Seal Shield

ElectroClave™ gør det muligt at desinficere de mobile enheder, og hvad der ellers er plads til i boksen, ved hjælp af UV-C LED-lys. Og den desinficerende proces giver dig, i løbet af få minutter, en eller flere sterile enheder.

ElectroClave™ patenterede disinfektion dræber 99.99% af alle patogener, der måtte være på enhedens overfalder og dette er testet i et FDA-godkendt laboratorie, som du kan læse om i bunden af artiklen.

Fordelene ved ElectroClave™:

  • Hold styr på hygiejnen og compliance af de mobile enheder
  • Få overblik over enhedernes interaktion med eksempelvis patienter
  • Planlæg og notificer om regelmæssig desinfektion af de mobile enheder

ElectroClave er en disinfektionsløsning, som kan imødekomme et behov for stor kapacitet. Derfor er løsningen ideel for fx hospitaler eller klinikker.

Efsen UV BARx1

Den danske producent Efsen, har med UV BARx1 produceret en kraftig og brugervenlig håndholdt UV-lampe til desinfektion af overflader, på samme måde som ElectroClave.

Dog er løsningen et mindre over-kill hvis man kun indkøber denne til at desinficerer sin smartphone, da den er lavet som et supplement til rengøring af kontaktflader såsom tastaturer, gelændre på trapper, kopimaskiner, whiteboards osv.

UV BENCH BY SALTO EFSEN

For første gang bliver udstyr til rengøring og desinfektion noget du gerne vil vise frem.

Det voksende behov for desinfektion gør at vi ser ind i spritbeholdere & kedelige stålbokse. De pynter ikke på hverdagen og de bliver hurtigt fjernet når vi en dag ikke har så meget virus omkring os.

Den prisvindende danske arkitekt Kasper Salto har slået sig sammen med holdet fra den erfarne ingeniørvirksomhed EFSEN UV & EB Technology der har speciale i UV. Sammen har de udtænkt en helt ny genre af nordiske design møbler som indeholder UV desinficerende funktioner -UV FURNITURE hedder de. Det første møbel i serien er UV BENCH, der i sine indtil videre 4 design versioner Charcoal, Smokey Blue, Ash Grey og OAK pynter på ethvert kontor, kirke, museum, reception, lobby osv.

Når nu folk skal bruge mange penge på udstyr til desinfektion, hvorfor så ikke gøre det ordentlig første gang og udvikle noget mand vil glæde sig over at have mange år frem – det er kvalitet og bæredygtig kombineret med design og funktion

Thomas Efsen

Zagg UV-disinfektionskabinet

Ønskes en mere prisvenlig løsning for UV-C behandling af smartphones, kan man også gå med denne mobile løsning fra producenten Zagg.

UV-desinfektionskabinettet har plads til en smartphone op til 6.9″ og er 5 minutter om at fjerne 99.99% af af de mest almindelige bakterier, herunder også patogene.

Zagg oplyser, at produktet er testet af tredje part i henhold til ISO- og JIS standard.

Læs mere om ISO EN 1276 her: https://www.intertek.com/microbiology/en-1276-chemical-disinfectants-bactericidal-activity-testing/

Læs studiet “High level bacterial contamination of secondary school students’ mobile phones” Köljalg et al., (2017)her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466825/