Nyheder fra Mobile World Congress 2019, Mobilitet

Mobile World Congress (MWC) foregår i Barcelona og her var mere end 125.000 besøgende fra alverdens lande. Hertil kommer alle udstillerne på de over 2400 stande. Der var trængt på standene. Dette er artikel 1 ud af 3 med nyt fra MWC.

I år var der nogle spændende nyheder, set fra min vinkel.

Min primære vinkel er at se tendenser indenfor mobilitet, device management og sikkerhed rettet mod den mobile bruger, men også at spotte nye gadgets, tendenser, vinkler, som måske kan bruges overfor COMM2IGs kunder i min rådgivning.
De to helt klart overskyggede ting, som alle talte om i år, var

  1. 5G
  2. foldbare smartphones

Jeg vil nedenfor disse to punkter give en update på de forskellige andre nyheder.

ad 1: 5G

Der har været tale om 5G i flere år, men i år havde flere smartphone producenter en 5G version af deres flagskibe med på deres stande.

I onsdags kunne man læse at Telenor har valgt Danmark som testland for 5G teknologien.

5G teknologien bringer forsinkelsen i at sende og modtage data ned fra 20 ms (4G) til 1ms. Altså en hastighedsforøgelse på 20 gange, i forhold til det du kender fra 4G!

Vi kommer til at se hvordan denne hurtige datatransmission vil få stor betydning for fx. førerløse biler fuld med detektorer, blinde folk vil kunne gå på gaden uden stok, med live vejledning i ørene, læger vil kunne “operere” selvom de sidder 1000 km væk.

Forsinkelse på Skype. Dårlig dataforbindelse med telekommunikation forsvinder og får stor indflydelse indenfor områder hvor enhver forsinkelse kan gøre en stor forskel. Film og spil går ind i en helt ny æra.

Det engelske kamera overvågede samfund ser en stor fordel ved 5G. Tidligere har problemet været datatransmissions tiden, dvs. fra at et kamera detecter en forbryder og til at en politimand dirigeres hen til denne forbryder. Den hurtige datatransmission sammen med kæmpe computere skulle reducere reaktionstiden så mange gange at man ser at kriminelle vil blive fanget meget hurtigere. Måske ligger “Minority Report” ikke så langt ude i fremtiden.

Face Recognition software, der installeres på overvågningskameraer, kan bestemme om du er aggressiv, i butikkens målgruppe og endda anslå dit købehumør. Det betyder også at IoT kommer til at informere om helt andre ting og give en “øjeblikkelig” opdatering.

ad 2: Foldbare smartphones

De fleste havde hørt om Samsung Fold, som blev lanceret få dage før konferencen. Der var stor hype omkring denne enhed på Samsungs stand. Her er stadigvæk tale om en prototype. Man tester efterspørgslen og den vil blive produceret i et begrænset oplag forbeholdt first moverne. Pris lige godt kr. 13.000,-

Jeg kan godt se det fede i en større skærm, MEN…der er fx. ikke noget på den anden side ud over kameraerne, og den er pænt tykkere end en standard telefon. Skal en læge fx se røntgen billeder eller film på denne større skærm, så er det naturligvis lækkert. Dog er denne store skærm ikke i klassisk form eller foto format.

Se Videoen her: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=z9z_mF4XL4s


Samsung

Den nye Samsung Galaxy S10 kommer i en S10e, S10 og S10+. Samsung benytter naturligvis Android og derfor også Android Enterprise, men som jeg skrev ovenfor, så mener Samsung stadigvæk at de tilfører så meget mere til deres enheder.

Den nye 5G model kommer med 1 terrabyte intern hukommelse!

Et aspekt er den høje sikkerhed, der fx. betyder at skulle en tyv eller industri spion forsøge at komme ind på den beskyttede del af en Samsung enhed, så “brænders der en sikring over” og ingen får derefter adgang til de data på enheden.

Billedet her til højre illustrerer hvordan Samsung har opbygget de forskellige sikkerhedslag ind i hardwaren.

Samsung fremviste også deres nyeste Tablet S5e modellen samt deres Book2, som i lige fået billede af her, samt specifikationer:

Se videoen herunder og få et indblik i fremtidens smartphone.


Huawei

Huawei drillede Samsung ved også at kunne fremvise en foldbar. De to producenter havde store stande lige overfor hinanden). Huaweis foldbar, er i mine øjne, lidt klodset i formatet. Også her bruges “bagsiden” ikke til noget (ud over kameraerne). Og “låget” klappes ned i en forhøjning. Det gør den svær at ligge på et bord. Prisen er endnu ukendt.

Herunder nogle billeder af Huawei’s Mate X

Her i dette link kan du se Huaweis præsentation af bl.a. Mate X på MWC.

Faktisk kommer Huawei med med nogle super spændende Smartphone modeller, hvor flagskibene ligger pænt under Samsungs priser.

Du har sikkert set denne lille funktion på Huaweis MateBook XPro før, men jeg synes nu engang at den er genial: Kameraet en en knap, der kan presses ned og væk i tastaturet.


Sony

SONYs nye flagskib kommer med en længere skærm, der skal passe til det nye format, som man filmer biograffilm i i dag. Og så kommer den til at koste lige under kr. 4.000,- 

Sony lancerer et nyt skærmformat 21:9, der skulle være tilpasset Youtube Netflix, og SONYs nye filmformat. Herved bliver enheden længere men slankere.

Skærmen på den store Plus model er på 6½” og Xperia 10’eren på 6″. Slutkunde priser for de 2 modeller er helt nede på 2.999,- og 3.499,-

Sony gjorde meget ud af at demonstrere at kvaliteten på deres skærm er den samme, som på de Sony skærme til over kr. 100.000, der benyttes ved filmoptagelser.

Sony gjorde meget ud af at demonstrere at kvaliteten på deres skærm er den samme, som på de Sony skærme til over kr. 100.000, der benyttes ved filmoptagelser.


LG

LG har lavet et cover, som deres smartphone – LG V50ThinQ – sættes i, og her er nu dual skærm. Det vil sige at man kan arbejde på 2 skærme på samme tid. Man kan være på Skype imens man arbejder på den anden skærm. Her er dog ikke følelsen af at man har een stor skærm til at se film på, spille på eller se røntgenbilleder på.

Her til højre kan du se hvordan denne dualskærm kan bruges.

Denne model kan jeg faktisk godt se mig selv være mere effektiv med. V50’eren er med 5G og kommer til at koste omkring US$1.000.

Se videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=pHq7nicOenM

Separator


HMD – Nokia

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er MWC165.jpg

Mobilproducenten HMD med smartphones kendt under brandet NOKIA leverer nogle ganske spændende smartphones.

Blandt andet en ny Nokia 1plus, som kommer til at koste omkring 750,- i slutkunde pris.

Her er tale om en ganske god Android smartphone med nyeste OS (Pie). Nokia har en strategi om at deres enheder skal kunne holde til min. 2 OS opdateringer, hvilket naturligvis har stor betydning for den samlede driftløsning hos f.x. Hjemmeplejen eller teknisk forvaltning.

Nu kan de få en “billig” smartphone, som bestemt IKKE ser billig ud i designet for kr. 750,-

Den understøttes af Androids nye “Android Enterprise” hvilket betyder at MDM/EMM leverandørerne kan supportere denne enhed.

Nokias flagskib NOKIA 9 “PureView” koster lige under kr. 5.000,- i slutbruger pris og har Facerecognition, Google Assistant, Finger Touch, er IP67 godkendt og en ret sejt kamera (som jeg glæder mig til at læse fotonørdernes test af).

Se videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=zdGlE1KGwhM

Nokia kommer med en storbror til 1 Plusen, som hedder 3.2. Også en ret smart enhed til ca. Kr. 1.300 i slubruger pris


Motorolla

Motorolla har netop annonceret, her efter messen, at de også kommer med en foldbar, eller rettere en klap telefon: RAZR, ganske som den gamle model, som mange husker, men her med AMOLED skærm. Se videoen her

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Motorola-Razr-960x540.jpg

TCL

TCL er ikke en producent, som vi kender i Danmark, men også de lancerede deres bud på en “clam” altså foldbar smartphone, her til højre, eller en i “tablet” format herunder. Dog kun prototyper.

Flere at producenterne havde en HDMI adaptor og teknologier, der betyder at man kan sende billederne op på en stor skærm (fx Samsung DeX)


Ruggedized devices

Mange af de almindelige smartphone producenter udfordrer markedet for ruggedized devices. Sidstnævnte enheder er ofte ret dyre i forhold til de almindelige smartphones. Omvendt så leverer mange producenter ganske billige og faktisk robuste smartphones til under kr. 1000,-. Hertil kommer at begge typer enheder i dag kører Android Enterprise, altså Googles nyeste, bedre og mere sikre OS-API sæt, som fx. understøtter ZTE. Sætter man et hardcover på disse billige enheder, så kunne der ligge en positiv businesscase på disse billige enheder.

Et af Androids problemer har været at mange enheder ikke kunne opdateres på OS’’et til mere end næste version. Med version 9 (Pie), så har Android selv lagt op til at enheder fremover som minimum skal kunne opdateres til 2 efterfølgende OS versioner. Dette forlænger enhedernes levetid betragteligt (for både almindelige smartphones og de ruggedized).


RugGear

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 655-C1-2-1.png

Jeg så en spændende Android smartphone, der også kan bruges som “gammeldags” walkie talkie: RugGear. Her er reelt tale om en Android enhed, som får en app installeret, der styrer Walkie Talkie kommunikationen. Enheden er lidt anderledes idet der er en ekstra knap på siden af enheden, der bruges til walkie talkie kommunikationen.

Er denne enhed interessant: Måske. For eksempel på en byggeplads, hvor der skal kommunikeres ud til de mange folk på pladsen, eller elektrikerne/portørerne på et hospital. Her kan man kommunikere på walkie talkie måden, meget lettere end hvis man skulle ringe ud til alle. Og i stedet for at give alle en walkie talkie, så får de her 2-i-1. Appen styrer kommunikationen over Wifi og Mobilnetværket. Enheden er naturligvis ruggedized og IP67 og IP68 certificeret, og faktisk også MLD-STD 810 (politi og militær).


Apple

Hvis du undrer dig over at jeg ikke skriver om Apple, så skyldes det ganske enkelt at Apple ikke deltager på MWC.


Andre tendenser: Dual Sim – eSIM

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er smartphones-dual-sim-600x312-300x156.png

Stort set alle topmodellerne af Android smartphones kom med dual sim, altså muligheden for at have 2 simkort. Nogle modeller er som vi allerede kender i dag på bekostning af at der ellers ville kunne sidde en microSD-kort i nr. 2 holder til Simkort.

Og hvorfor er dette smart: De fleste andre lande (i fx EU) har endnu ikke “hybrid”-smartphones, altså de enheder, som reelt udleveres af virksomheden, men som man må benytte privat. Her kommer jo GDPR ind.

I mange lande ser man stadigvæk folk gå rundt med en privat smartphone og en firma smartphone.

Når man nu – med Android Enterprise – får mulighed for at slå to enheder sammen i een, så får man også mulighed for at indsætte et privat simkort og et firma simkort. Målet er jo at med een smartphone, så øges effektiviteten. Dual Simkortet er desuden smart, hvis man rejser udenfor EU i længere tid, altså til lande hvor roaming taksterne er høje (fx. USA). Jamen nu kan man blot købe en lokalt taletids(-data-)kort og sætte det ind i enheden, alt i mens ens normale nummer stadigvæk vil virke.

— 
Forfatter: Samir Maktabi
— 
Tilmeld dig vores nyhedsbreve.